02.07.2019

Огляд документів при покупці б / у авто в Литві

Реєстрація автомобіля

У Литві все авто обов'язково реєструються в національній базі - Regitra. Існують лише кілька причин, за якими авто може бути знято з реєстрації. Після зняття автомобіля з обліку, пересуватися на ньому по дорогах Литви і ЄС незаконно.

 Як розпізнати нелегальний техогляд?

В ЄС техогляд автомобіля необхідно проводити два рази на рік. Після успішного проходження технічного огляду власникові авто видається спеціальна наклейка, яку слід наклеїти на номер або на лобове скло. Також в разі успішного проходження «технічного іспиту» робиться запис в електронній базі. Якщо власник автомобіля не пройшов техогляд вчасно або технічний стан автомобіля не відповідає нормам безпеки, пересуватися на такому Литві та інших країнах ЄС заборонено. Якщо своєчасно не пройти техогляд, машина автоматично знімається з реєстру Regitra.
  Якщо техогляд прострочений, доставити автомобіль своїм ходом в офіційний пункт прийому не можна, необхідно скористатися лафетом. Якщо ви купуєте авто з Литви, обов'язково перевірте наявність наклейки про своєчасне проходження техогляду, інакше в'їхати в Україну на такому автомобілі буде не можна. Зазвичай такі історії закінчуються тим, що автомобіль доводиться здати на запчастини.розтаможка авто

 Обов'язкове страхування автомобіля

У Литві та інших країнах Євросоюзу на кожен автомобіль повинен бути оформлений договір страхування по відношенню до третіх осіб. У нашій країні, до речі, це вимога також актуально. Однак різниця в тому, що штраф за прострочену страховку в Україні призначають, коли поліція зупиняє автомобіль і при огляді документів виявляє порушення. У Литві ж автомобіль, власник якого вчасно не оформив договір страхування з цивільної відповідальності, автоматично знімається з державного реєстру і виявляється «поза законом». Наслідки простроченої страховки такі ж, як і в разі простроченого техогляду.

 Як розпізнати фіктивну фірму? 

В Україні існує така практика: автомобіль, який ввозиться в Україну, оформлений не на її фактичного власника, а на юридичну особу (компанію, зареєстровану в Литві). Такі фірми створюються спеціально для продажу вторинних автомобілів за кордон. Влада Литви посилено почали боротьбу з такими компаніями: тепер Вільнюс вимагає щорічний звіт про діяльність кожного зареєстрованого юридичної особи. Якщо на компанію зареєстровано кілька десятків автомобілів, податкова цікавиться, на які гроші були куплені ці транспортні засоби. Якщо компанія не може надати відповідні дані, власника можуть притягнути до кримінальної відповідальності за ухилення від податків. Щоб уникнути відповідальності, такі компанії оголошують про своє банкрутство. Згідно із законом, всі зареєстровані на юридичну особу автомобіля підлягають продажу з аукціону, щоб заплатити борги. Навіть якщо авто знаходиться в Україні, фактичний власник повинен повернути його. До того ж, фіктивні фірми-роботодавці ніколи не проводять техогляд автомобіля і не оформляють своєчасну страховку, тому в кращому випадку через півроку такі машини знімаються обліку і не мають права бути в експлуатації.
  Перевірити актуальність реєстрації автомобіля в Литві можна на офіційному сайті Regitra. Для цього достатньо знати VIN-код, реєстраційний номер або серійний номер сертифіката реєстрації. За допомогою реєстру можна дізнатися, коли авто в останній раз проходило техогляд, коли потрібно переоформляти страховку і знаходження автомобіля в розшуку. Якщо хоч один з цих показників не в нормі - не купуйте цей автомобіль.розтаможка авто

 Для чого потрібен договір купівлі-продажу при розмитненні автомобіля?

Одним з обов'язкових документів при митному оформленні автомобіля в Україні є купча (договір купівлі-продажу). Зараз це єдиний документ, який підтверджує право власності на автомобіль. Довіреність не підходить для розмитнення авто, так як не є документом, який підтверджує перехід власності.

Які ще документи потрібні для розмитнення?

Для митного оформлення транспортного засобу вам знадобляться, крім договору купівлі-продажу, такі документи:

  • Довіреність на право розмитнення автомобіля (оформляє нотаріус);
  • Довідка про зняття авто з обліку за попереднім місцем реєстрації;
  • Паспорт (документ, що його замінює), ІПН власника;
  • Тимчасовий технічний паспорт ТЗ.
Відсутність навіть одного з цих документів робить митне оформлення неможливим.
  На нашій біржі завжди можна знайти виконавців, які нададуть допомогу в перевірці документів перед покупкою і розмитненні вашого авто.

 

Коментарі 0

Догори