08.07.2019

Огляд б / у автомобіля перед покупкою: куди потрібно дивитися?

 «Зустрічають по одягу»: огляд зовнішнього стану автомобіля

Ви розглянули варіанти, подивилися фотографії, вибрали підходящий автомобіль, домовилися з продавцем про зустріч. Навіть якщо у вас не один рік водійського стажу за плечима, є досвід покупки автомобілів на вторинному ринку, ми не рекомендуємо їхати на огляд одному. Досвідчені фахівці в автомобільній сфері подвійно не рекомендують самостійно проводити діагностику технічного стану автомобіля. Двоє людей однозначно побачать більше, ніж один. Тому перше правило - це взяти на огляд авто ще кого-небудь, хто зможе помітити підступ, якщо він є.
Друге правило: суворо дотримуйтесь алгоритму огляду авто, щоб нічого не упустити. Що і як потрібно дивитися:
  1. перевірка зовнішнього стану кузова: звертати увагу потрібно на наявність вм'ятин і подряпин, будь-які видимі пошкодження, іржу. Особливо важливо, щоб днище, крила і подкрильнікі, карти дверей були в хорошому стані;
  2. огляд салону:перевірка роботи приладів, освітлення, стан сидінь, наявність потертостей і т.д .;
  3. перевірка зовнішнього стану моторного відсіку: відсутність видимих пошкоджень, корозії;
  4. огляд багажника.
Ще одна важлива частина перевірки - інструментальний огляд. Обов'язково необхідно виміряти товщину лакофарбового покриття, перевірити з допомогти спеціальних приладів перевіряють стан місць зварювання і рихтування. Також необхідно здійснити інструментальний огляд ходової частини і трансмісії.
Найвідповідальніша частина - комп'ютерна діагностика. Необхідно здійснити перевірку роботи двигуна: систем запалювання, подачі палива, охолодження, змащення і т.д .. За допомогою КД перевіряються системи вентиляції, кондиціонування, освітлення.  

Головне в дрібницях: Лайфхак при огляді кузова

   Кожна деталь при огляді автомобіля може багато про що сказати потенційному покупцеві.
По-перше, завжди звертайте увагу на колір сполучених деталей ЛКП (лакофарбове покриття). Якщо розташовані поруч деталі капота різного кольору, це говорить про те, що автомобіль побував в серйозному ДТП. Часто буває, що в разі пошкодження однієї або декількох деталей, їх замінюють, перефарбовують, і це можна помітити навіть неозброєним оком.
По-друге, досвідчений фахівець може багато що сказати за деякими малопомітним вад. Якщо є така можливість, попросіть допомогти з оглядом людини, який працює в автосервісі. Працездатність фіксаторів, замків, відкривання-закривання багажника і капота також важливі. Наприклад, досвідчений майстер по зносу замків на водійських дверей і потертості порога може зробити висновки про вік і пробігу автомобіля. Саме ці деталі піддаються найбільшому зносу. Навпаки, найменше в процесі експлуатації страждає задні ліві двері. Навіть якщо автомобіль працює в таксі, цими дверима користуються вкрай рідко. Ці дрібниці потрібно враховувати при огляді кузова.
Осмотр кузова  
По-третє, зверніть увагу на стан лобового скла. Подивіться на скло під кутом, на б / у автомобілі завжди залишаються сліди від склоочисників. Якщо слідів немає, є ймовірність, що лобове скло міняли. Є ймовірність, що машина постраждала в аварії. Підтвердження шукайте на капоті, передніх крилах і пов'язаних з ними деталях.
По-четверте, про вік авто говорить стан фар і поворотників. Чим старше автомобіль, тим більше «тьмяні» у нього прилади зовнішнього освітлення.  

Перевірка салону

При огляді б / у автомобіля зверніть увагу на водійське сидіння. Воно повинно бути найбільш продавлені, а покриття затертим. Відсутність потертостей або сильне невідповідність стану водійського місця віком і пробігу автомобіля говорить про те, що проводився серйозний ремонт. Чи не аварія чи стала причиною заміни комплектуючих салону?
Практично всі автомобілі останніх років мають вбудовані системи навігації, медіа та розваг. Якщо така «начинка» передбачена в комплектації, обов'язково перевірте її працездатність.
При огляді інтер'єру не соромтеся заглядати всюди. Відкривайте бардачки, протисонячні козирки, оглядайте місця стиків, будь-які щілини. Крім того, досвідчені фахівці в сфері перепродажу автомобілів кажуть, що «пунктуальність» допомагає покупцеві торгуватися з продавцем. Навіть якщо ви не можете зробити конкретні висновки про автомобіль по товщині шару пилу під килимком, продавець остережеться співати дифірамби своєму авто.

Перевірка двигуна

Найважливіша частина авто, його «серце» знаходиться не в салоні, а під капотом. Двигуну потрібно приділити найбільшу увагу, так як його ремонт обходиться найдорожче. Перевірка двигуна включає три етапи:
  • Зовнішня оцінка.
  • Апаратна перевірка.
  • Комп'ютерна діагностика.
Для сучасних іномарок КД двигуна допомагає перевірити роботу всіх функцій, а для старіших моделей вона не обов'язкова.
У моторному відсіку не тільки двигун заслуговує на увагу. Наявність проблем можна визначити навіть при візуальному огляді: наявність бризок від моторного масла вже свідчить про «нездоров'я» комплектуючих. Якщо руховий відсік злегка брудний, сліди масла будуть відмінно видно. А ось начисто витертий і вимитий моторний відсік повинен вас насторожити - чи не до вашого приходу власник спробував приховати проблеми під капотом? «Начинку» моторного відсіку також перевіряють за допомогою спеціальної апаратури і комп'ютера. Фахівці можуть виявити таким чином проблеми, які неозброєним оком виявити не можна.
Обов'язково загляньте в вихлопну трубу. Усередині її поверхня повинна бути бархатистою, сухий (допускається наявність крапель води - це конденсат). Якщо двигун «їсть» масло, то воно буде потрапляти в вихлопну трубу і це буде не помітно. Також зверніть увагу на колір вихлопу. Якщо бензин згоряє повністю, вихлоп буде майже безбарвним, а про наявність частинок палива вам скаже темний, майже чорний дим. Якщо дим сизий, значить порожнину циліндрів потрапляє машинне масло.

Інструментальна та комп'ютерна перевірка

Комп'ютерна перевірка допоможе виявити будь-які неполадки в роботі машини. Для двигунів з карбюраторною системою інструментальна діагностика полягає в наступному:
визначення тиску в циліндрах;
контроль змішування;
виникнення іскри.
Компьютерная диагностика 

В умовах автосервісу може проводиться комп'ютерна діагностика, яка дозволяє визначити десятки різні параметрів роботи ДВС, наприклад, інтенсивність іскри, роботу датчиків якості вихлопу, інтенсивність і тривалість упорскування.

Тест Драйв

Коли візуальний і інструментальний огляд наведені, новий автомобіль пора перевірити в справі. Тест-драйв - це обов'язкова процедура, яка дозволить оцінити якість управління, швидкість розгону і гальмування, як «слухається» автомобіль і як він звучить. Висновок техогляду скаже тільки про стан комплектуючих, а до душі чи ні вам нове авто можна дізнатися тільки за кермом.

Перевірка документів та історії автомобіля

Юридичний бік питання при покупці автомобіля дуже важлива. Юристи наполегливо рекомендують купувати авто тільки через договір купівлі-продажу. Будь-які доручення, в тому числі і генеральні, розписки - це ризик нарватися на шахрая, який залишить вас без грошей і без авто. Тільки повна перереєстрація транспортного засобу.
Продавець повинен пред'явити свідоцтво про реєстрацію автомобіля на себе, свій паспорт для підтвердження особи. Перевірка по VIN коду дозволить дізнатися числиться автомобіль в угоні, можна л зняти його з обліку і т.д.Якщо автомобіль був придбаний в кредит, потрібно впевнитися, що кредит виплачений. Для цього вимагайте у власника довідку з банку.
При покупці автомобіля з Європи потрібно перевірити ще два пункти: дату останнього техогляду і термін закінчення страховки. За європейським законодавством, як тільки закінчується термін талона про техогляд або страхування, машина зависне у вас «мертвим вантажем», так як пересуватися на тих (навіть в місце проведення техогляду) заборонено.

Підсумок

Їхати дивитися автомобіль самому - це дати шанс продавцеві обдурити вас. Найкраще взяти з собою фахівця, який знає, де і на що потрібно дивитися. Де ж взяти такого фахівця? Якщо у вас немає знайомих в автосервісі, ви можете звернутися за допомогою до фахівців біржі VARTA. Досвідчені майстри підкажуть, який варіант самий вигідні і безпечний.

 

Коментарі 0

Догори