Дмитро Денисенко

Останні дні нульового розмитнення... А що далі?

30.06.2022, Переглядів: 500

21 червня 2022 року народні депутати прийняли за основу та в цілому законопроект 7418, яким скасували безкоштовне розмитнення автомобілів с 01.07.2022 та інших товарів. На сьогоднішній день (30.06.2022) документ знаходиться у Президента на столі, але ще не підписаний. Можливо, через великі черги на кордонах з автомобілів та їх власників, які хочуть встигнути застрибнути в останній вагон та розмитнитись безкоштовно, президент ще досі не підписав даний законопроект, давши можливість їм завершити митні формальності з оформленням автівок, які знаходяться в чергах на кордоні. Тому, можливо, закон про скасування розмитнення запрацює не першого липня, а трохи пізніше. Відомо, що 7418 був поданий в Верховну Раду прем'єр міністром Шмигалем. А що буде далі? Повернемося до непід'є них податків( акциз, в'їздне мито та ПДВ), які інколи в рази перевищували митну вартість автомобіля? Чи чекаємо щось новеньке?

   Стало відомо, що 15.06.2022 тим же прем'єром Шмигалем до Верховної Ради був поданий інший законопроект під номером 7466. Саме його в майбутньому хочуть прийняти наші народні обранці. Так що ж зміниться?

   1. Розмитнити автомобіль можливо буде завдяки додатку Дія. Громадянин вводить VIN номер, вводить марку, модель, рік випуску авто. Підкріплює в додатку необхідні документи та сплачує на рахунок митниці мито, суму до сплати буде прораховувати додаток. 

   2. Митні платежі будуть прораховуватись незалежно від митної вартості автомобіля, але буде братися до уваги ексклюзивність авто. Сума буде розраховуватися по складній формулі в залежності від типу двигуна, віку авто, об'єму двигуна. Позитивні зміни те, що чим старше автомобіль, тим менше буде коефіцієнт віку. Митні платежі для більшості авто стануть дешевшими, ніж було до военного стану. 

   3. Сертифікацію, як корупційну складову, прибирають з процедури розмитнення та першої реєстрації. Також прибирають платіж в пенсійний фонд (від 3 до 5 відсотків від митної вартості) та огляд експертом при першій реєстрації. 

   4. Гібридні автомобілі будуть розмитнюватись з коефіцієнтом 0.5(платіж в два рази менше ніж аналогічний автомобіль з тільки бензиновим двигуном).

   5. Електромобілі будуть розмитнюватись безкоштовно.

Слідкуйте за змінами до законодавства та плануйте купівлю свого майбутнього автомобіля!

    

Останні дні нульового розмитнення... А що далі? зображення 1

Коментарі 0

Догори