12.04.2022

Розмитнення авто 2022: новий Закон №7190: що треба знати власникам автівок

Тематика розмитнення автівок для українських громадян вже не один рік не втрачає актуальності. Через доволі високі ціни на автівки в Україні все більше автомобілістів обирають придбання авто з Європи та США у якості альтернативи купівлі в салонах та на вторинному ринку в Україні.

Особливо ж набуло актуальності розмитнення авто у 2022, адже крім власних побажань придбати автомобіль наразі є ще й потреба у ввезенні авто, як гуманітарної допомоги. Налаштування перевезень під час бойових дій, коли потреби в екстреному постачанні чи евакуаційних діях стають ще більш невідкладними, набуває особливого значення. Але вже наявні в країні автівки не завжди відповідають цим потребам. Тому все більше волонтерів, активістів та свідомих українців намагаються ввезти авто для ЗСУ з Європи та США.

Новий закон про розмитнення авто 2022

закон 7190 розмитнення авто

Завдяки своєчасному реагуванню керівництва країни на потреби в оперативному доставлянні та розтаможці авто у 2022 в Україні, тепер забезпечувати ці потреби стало набагато простіше. Що ж це за реагування, та як воно втілене на законодавчому рівні? Експерти біржі varta.ua спробували скласти простий та зрозумілий гайд з цього приводу.

В 2021 році володарі авто на європейських номерах вже отримали можливість розмитнити автівки на пільгових умовах. Але попадали під ці пільгові умови розмитнення далеко не всі. Так в період з 15 червня по 10 листопада 2021 року фізичні особи мали змогу розмитнити автівку на європейських номерах за лояльних тарифів за наступних умов:

  • Якщо автівка не старша 5 років,
  • Авто має мати європейську реєстрацію,
  • Послаблення діє на легкові автівки та вантажні до 3,5 тонн,
  • Обов'язкова умова - відповідність екологічним стандартам Євро-2 та Євро-5,
  • За цих умов було можливо розмитнити лише одну автівку одній фізичній особі.

Звісно ж такими умовами скористалися багато власників європейських авто. А для власників посвідчень УБД чи тих, хто перебував на теренах ООС понад 90 днів, строки того пільгового розмитнення загалом становили 270 днів та термін дії їх закінчився нещодавно, 10 лютого 2022 року, за два тижні до початку війни.

Новий закон для розмитнення авто 2022 під час воєнного стану

Завдяки оперативному реагуванню ВР та Президента України вже 1 квітня 2022 року набрав чинності Закон 7190, розмитнення авто за яким стало найшвидшим та найпростішим процесом. Наразі головними відмінностями між попереднім законодавчим актом та Законом про розмитнення авто з 1 квітня 2022 року складені в невеличкій таблиці нижче.

Попередній правовий акт Закон 7190
Відсутня норма про планування рішення територіальними громадами за умов надзвичайного/воєнного стану. Згідно з нормою 12.3.8 відтепер встановлення місцевих рівнів податків за часів воєнного стану покладене на керівництво територіальних громад.
Наявне ввізне мито Відсутнє ввізне мито
Наявний акцизний податок (формулу ми наводили вище) Відсутній акцизний податок
Наявне ПДВ Відсутнє ПДВ

Через спрощення умов розмитнення авто в 2022 складається у пришвидшеному темпі, що допомагає своєчасно постачати в країну легкові авто, мікроавтобуси, квадроцикли, мототехніку та кузови до них.

Розмитнення авто без мита, новий закон 7190 та пільги

Нумо розберемо нові правила закону про розмитнення авто 2022 детальніше. Отже, з 1 квітня всі фізичні особи мають змогу придбати чи отримати від волонтерів автівки майже будь-якого класу, включно з:

  1. легковими автомобілями,
  2. кузови до легкових автомобілів,
  3. причепи до легкових автомобілів,
  4. напівпричепи до легкових автомобілів,
  5. вантажних автомобілей,
  6. вантажно-пасажирських та пасажирських транспортних засобів для перевезення 10+ людей.

Це означає, що фактично будь-який транспортний засіб підпадає під пільгове розмитнення авто 2022. До того ж пільги діють не лише на європейські автівки, але й на американські, адже замовлення таких авто набуває все більшої популярності.

закон 7190 розмитнення авто

Але є й виключення. Наприклад, неможливо ввозити автівки, зареєстровані в РФ, адже ввезення товарів з країни-агресора заборонене. Також не розповсюджується розмитнення авто 2022 за пільгами на транспортні засоби, що зареєстровані на окупованих Росією територіях, тобто, ввезені з ЛДНР чи Криму.

Що ж стосується пільг на розмитнення авто 2022 під час воєнного часу, то наразі ви можете не сплачувати під час розмитнення:

  • ввізне мито у розмірі 10% від вартості автівки,
  • акцизний збір, що розраховується індивідуально з урахуванням типу та об'єму двигуна, віку авто.
  • ПДВ у розмірі 20% від вартості авто.

Отже, фізичним особам при розмитненні авто без мита у 2022 році потрібно сплачувати лише пенсійний збір, що складає від 3 до 5 відсотків вартості авто.

Точні розрахунки пенсійного збору наступні:

Вартість авто (при купівлі до 01/07/2022) Вартість авто (при купівлі до 01/12/2022) Відсоткова ставка за пенсійний збір
До 165 прожиткових мінімумів
(<409365 грн)
До 165 прожиткових мінімумів
(<429000 грн)
3%
Від 166 до 290 прожиткових мінімумів
(<719490 грн)
Від 166 до 290 прожиткових мінімумів
(<778360 грн)
4%
Понад 290 прожиткових мінімуми
(>719490 грн)

Понад 290 прожиткових мінімуми
(>778360 грн)

5%

Різниця у вартості авто для розрахунку пенсійного збору станом до 1 липня та до 1 грудня виникає через заплановане збільшення прожиткового мінімуму. Це також прописане в законі про розмитнення 7190.

Ще одна витрата, про яку не варто забувати, це сертифікат, що підтверджує відповідність транспортного засобу екологічним нормам. Якщо ця відповідність вже вказана в технічному паспорті, вам ця витрата не загрожує, але якщо ні - не забудьте замовити отримання сертифікату.

Також привезти авто з-за кордону під час воєнного стану можуть й певні категорії юридичних осіб. Від сплати мита звільнені наразі ФОПи 1, 2 та частково 3 групи, що сплачують єдиний податок. Щодо останніх, розтаможка авто у 2022 на пільгових умовах можлива, якщо ФОП не сплачує єдиний податок у розмірі 3% та додатково ПДВ. То ж юридичні особи також матимуть змогу ввозити авто, як гуманітарну допомогу у 2022.

Ввезення авто, як гуманітарна допомога

Нащо ж взагалі сьогодні потрібні авто з-за кордону? Ми не розглядатимемо купівлю автівок заради власних потреб - це цілком логічно, але не є головним чинником, чому закон 7190 підписаний взагалі. Набагато важливішим фактором стала потреба волонтерського руху, ТРО та ЗСУ у транспортних засобах. А вона сьогодні доволі велика.

Частіше за все волонтери та ТРО потребують вантажопасажирських автівок та мікроавтобусів, щоб забезпечувати потреби фронту та тилу. Ввезення гуманітарної допомоги, вивезення біженців, надання допомоги тим, хто пережив окупацію - задля всього цього потрібні надійні та місткі транспортні засоби.

Окрема потреба - це автівки для ЗСУ. Через швидку амортизацію, можливість знищення та особливості переміщення підрозділів, для ЗСУ потрібні надійні позашляховики та пікапи, що витримають шалені навантаження.

Водночас варто тверезо розуміти, які саме автівки можна ввезти у якості гуманітарної допомоги. В цьому нам допоможе ст.6 Закону України 'Про гуманітарну допомогу'. Отже, вимоги до транспортних засобів, що можуть бути ввезені з-за кордону у вигляді гуманітарної допомоги, наступні:

  1. Вік не старше 8 років.
  2. Об'єм двигуна не більше 1800 куб.см.

Крім цих вимог варто заздалегідь підготуватися до самої процедури надання гуманітарної допомоги. Наприклад, якщо ви знайшли донора, який надасть вам автівку, потрібно буде підготувати наступні документи:

  • Лист від донора до Департаменту соціального захисту населення того міста чи населенного пункту, куди ви збираєтеся доставити авто.
  • Дарчий лист з вказанням певного підрозділа Департаменту соціального захисту, волонтерської організації, військового підрозділа тощо.
  • Документи, що підтверджують право власності донора на автівку.
  • Документи про зняття з обліку транспортного засобу, що був наданий в якості гуманітарної допомоги.

А вже в Україні вам потрібно буде протягом 10 бізнес-днів поставити автівку на облік.

Авто для ЗСУ з Європи

Авто для ЗСУ з Європи в Україну

Щодо розмитнення авто 2022 новини стали справжнім святом для всіх, хто опікується постачаннями для ЗСУ. Відтепер ввезти автомобілі для військових стає простіше. Найшвидший шлях отримання таких транспортних засобів - це, звісно ж, постачання з Європи. Але тут є кілька факторів, які роблять постачання ускладненим.

  1. Європейський ринок не надто сповнений автівками підвищеної проходимості через особливості самого укладу життя європейських країн.
  2. Щоб ввезти таку автівку потрібні надійні помічники за кордоном, бо ж більшість чоловіків в Україні наразі не є виїзними через загальну мобілізацію. А для жінок ця справа не завжди є легкою.
  3. Загалом автомобільні ринки Європи не такі вже й великі, тому знайти гарні варіанти для ЗСУ за низькою ціною буває складно. Це ж не седани чи міські автівки!

Тому варто не зосереджуватися лишень-бо на європейських пропозиціях. Крім того, в законі 7190 текст наголошує на спільні пільги для всіх без виключення країн крім РФ. Тому пропонуємо вам звернути увагу на американські біржі, адже саме на таких віртуальних майданчиках ви можете знайти гідні варіанти для військових.

Замовити пригон авто з varta.ua

Якщо для вас важливі такі показники, як:

  • Якість та працездатність авто,
  • Надійність постачальника,
  • Відповідність вашим вимогам,
  • Ідеальний стан,
  • Швидкість постачання,
  • Вигідна ціна,

varta.ua знає, як вам допомогти. На нашій біржі ви можете знайти контрактерів, які нададуть вам гідні авто з Європи та США, а також вільні автовози для доставки через кордон. База постачальників та посередників varta.ua - це захист ваших інтересів та безпека кожного контракту.

varta-prygon-avto-eu-usa

Ми надаємо числені гарантії за рахунок:

  1. верифікації кожного контрагента на біржі,
  2. забезпечення безпечних угод через функціонал біржі,
  3. можливість залишити позитивний чи негативний відгук на біржі, якщо продавець чи підрядник виконали всі умови/не дотримувалися угоди,
  4. великий вибір пропозицій щодо постачання автівок з-за кордону,
  5. тільки перевірені автівки, що мають прозору історію.

Допомагати ЗСУ та українським волонтерам можна швидко та ефективно, якщо обрати varta.ua майданчиком для купівлі транспортних засобів за спрощенним митним режимом, що наразі діє в Україні.

Коментарі 0

Догори